четвер, 14 квітня 2016 р.

Неповторна казкарка Оксана Іваненко



13 квітня  минуло 110 років від дня народження Оксани Іваненко, яка писала десятки творів для дітей  і дорослих, серед яких казки,  вірші, оповідання,повісті, романи, літературно-критичні статті, переклади. З цієї нагоди бібліотекарі районної бібліотеки для дітей відкрили тематичну викладку літератури «Неповторна казкарка Оксана Іваненко», біля якої знайомили читачів із біографією авторки, розповідали про заповітні мрії Оксани Іванівни. Одна із них, що зародилася змалку, писати для дітей  і  вести їх за допомогою слова дорогою добра,  а друга – стати педагогом.
         Учні молодших класів разом з бібліотекарем Голоден Л. І. мандрували  в чарівний світ  повчальних  та природничих  казок. Тут заговорив до малят   чарівник-лікар, який лікує «брехунів,  боягузів, базік, ледарів, заздрих і тому подібних хворих, що заважають  жити собі й іншим».  А лісові мешканці з казок  О. І. Іваненко –  ведмеді,  чижі,  білки,  дикі яблуньки – будять у дітей добрі почуття,  привчають берегти природу. За допомогою казок   письменниця навчала дітей слухати й знати  «мову матері-землі»,  любити свій край.
          Для читачів 5-9  класів проведено огляд літератури,  під час якого присутні мали можливість пригадати знайомі уже їм твори.  Це  «Тарасові шляхи», про дитинство  та юність  Великого Кобзаря.  Вона немов пройшла разом з поетом  нелегкими шляхами  від Моринців і Кирилівки до Петербурга, від Києва до Аралу,  аж до останнього шляху, яким везли домовину з прахом Кобзаря в рідну Україну.
        Присутні зустрілися з дитячими долями  у розповідях про нелюдські страждання  у повісті «Рідні діти», перенеслися   в історичні часи Богдана Хмельницького та першодрукаря  Івана Федорова (  повісті «Богдан Хмельницький» та «Друкар книжок небачених»),  пригадали сторінки життя Марка Вовчка із роману «Марія».
        Користувачі бібліотеки  прислухались до слів відомої  письменниці, відчули  її болі.  Надіємось, що вони зростуть  справжніми патріотами і впевнено підуть шляхами рідної України.

Немає коментарів:

Дописати коментар