четвер, 14 квітня 2016 р.

Кобзаре рідний, з нами завжди ти



          Під час години-роздуму «Кобзаре рідний, з нами завжди ти», яку підготували та провели  заступник директора по роботі з дітьми Заліщицької ЦБС   та учні 4-А класу ( класний керівник Грушко Н.А.) Заліщицької державної гімназії. Вони  мали можливість задуматись  про геніального поета, справді духовного  велетня, що підняв та оживив  приспаних  «рабів»,  пригадав їм,  хто вони  і за що й ким закуті» –  Шевченка, нашого Кобзаря, Пророка,  Батька.
           Разом із Тарасом Шевченком діти навчаються шанувати і любити рідну землю, рідний народ, рідну мову, рідну матір.Його твори  стали справжньою  енциклопедією  історії українського народу, донесли велич та героїзм козацької доби,  відроджують  у душах читачів повагу до героїчних предків, народжують у серцях  почуття патріотизму  та національної гідності.
         Під час години-роздуму учні перегорнули три сторінки: « Кобзар»
Т. Шевченка у моїй душі», «Шевченко і сучасність»  та  «Заповіт Шевченка. Чи виконуємо  ми його?,  під час  яких  висловлювали свої думки   про  своєрідну  енциклопедію народної творчості, традицій, історії,  поданні  картин природи,  у вираженні  почуттів  і емоцій, які зібрані у «Кобзарі».
Діти переконані, що ця книга є і буде настільною книгою для кожного, а вони – Тарасові учні. Виступаючі  закликали словами поета пожаліти немічного і голодного,  подбати про хворого, бити на сполох за кривди і образи, пробудити гідність людини у кожному,  плекати і згуртувати націю, розбудити  історичну пам'ять, скликати сучасників на боротьбу з несправедливістю, бо головне не прочитати , а зрозуміти  поезію  Шевченка.
         Під час останньої  сторінки гімназисти роздумували  на пророчими словами, які  у світлі сучасних подій  є тим символічним знаком, закликом, що піднімає  вкраїнський народ на боротьбу за гідне життя. Збираються, гуртуються українці: маленькі, юні, молоді й старші, - всі ті, чиє серце  палає жагою любові до рідної землі.  «Борітеся – поборите!» – відлунюють Тарасові слова  у кожному палкому серці.
        Кульмінацією години-роздуму  стало  виконання   ансамблем дівчат 5-Б класу творів Т. Шевченка  у сучасній інтерпретації.
         Твори великого Кобзаря житимуть вічно і хвилюватимуть людську душу.
         Готуючись до заходу, учні мали можливість переглянути книжкову виставку «Живуть, Тарасе любий, поміж нас  і голос твій, і пензель твій, і слово», відкриту  у районній бібліотеці для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар