четвер, 14 квітня 2016 р.

Книга просить на гостини, бо у неї іменини



Вже стало традицією в останній тиждень березня у бібліотеках для читачів-дітей проводити Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який не втрачає своєї актуальності і в наш час, багатий на різноманітну інформацію. Слово – головне у вихованні підростаючого покоління. Місія Тижня полягала в популяризації книги та вихованні особистості юного читача через різноманітні форми заходів, які привертали увагу, викликали емоційну реакцію, прищеплювали бажання взяти книгу в руку.
Одним із головних форм популяризації книги були книжкові виставки, які оформляли бібліотекарі, популяризуючи творчість письменників-ювілярів і книжок, що відзначають ювілейні дати цього року.
Це: «Імена на ювілейній Планеті» (для учнів 5-9 класів), «Лише одна! Але яка…» (для учнів 1-4 класів), біля яких знайомили читачів із захоплюючими історіями книг про довгоносого чоловічка Піноккіо, чарівною нянькою Меррі Поппінс, дівчинкою Еллі та її друзями із Смарагдового міста.
 Старшокласники мали можливість відчути себе лицарями, мужніми козаками, а також подивитися на визвольну війну Богдана Хмельницького, помандрувати у часи хрестових походів за книгами Вальтера Скотта,                                Г. Семкевича, В. Малика.
Під час літературних  сніданків «Піноккіо та Буратіно: брати чи близнята?», «Довга подорож Гуллівера» бібліотекарі звертали увагу на цікаві факти з життя та історію написання книг. А діти в голос зачитували улюблені уривки із творів.
Спільно з навчальними закладами міста через літературні ігри, конкурси, вікторини, літературні години, поетичні мозаїки, години-роздум, які не лише популяризують книгу та стимулюють читання, але й розвивають пам'ять, логіку, мислення, потребують підготовки не тільки від бібліотекарів, але й від дітей. Провели заходи за темами: «Співачка гуцульського краю», (до 135-річчя від дня народження Марійки Підгірянки, ЗСШ №2), «Кобзаре рідний, з нами завжди ти» (гімназія), «Вона в віки майбутнє йти повинна», (до 145 – річчя від дня народження Лесі Українки та 105 – річчя від написання драми – феєрії «Лісова пісня»), «Пломінь таланту в серцях», (до 85-річчя від дня народження Петра Ковальчука), (гімназія), «Літературний ланцюжок» (ЗСШ №2).
Пам’ятаючи, що вперше з книжкою дитина все ж таки знайомиться у родині.
Ряд заходів проводили для батьків і дітей. Серед них: огляд літератури «Книги для дорослих, які читають діти та книги для дітей, які читають дорослі», тематичні полиці «Улюблена книга нашої родини», «Книги із сімейної бібліотеки», бесіди «Нові книги для вашої дитини», «Що читати і як читати?».
Під час Тижня бібліотечні працівники докладали зусиль, щоб кожен день приносив відвідувачам радість і задоволення від спілкування із книгою.

Немає коментарів:

Дописати коментар