середу, 5 квітня 2017 р.

Книгоманія – 2017

 Одним із важливим напрямів діяльності бібліотек, що обслуговують дітей, є виховання та популяризація читання серед юних. Отримуючи задоволення від читання,  ми створюємо ситуацію  успіху  від самого процесу читання. Виховання читання  направлено  на формування  етичних,  духовних якостей особи,  гармонійної людини.
 Справжня книга  залучає читача до життєвих  ситуацій і у взаємини людей, читаючи її, кожен може відчути що його радує, що засмучує, що примушує захоплюватися,  вона допомагає відкрити в собі  ті  або інші  сторони характеру, збагатити себе духовним  досвідом людства, сконцентрованого  в художній літературі.
 Виховання читання припускає також  розвиток у дітей  стійкого, постійного  інтересу до книги і читання. Бібліотекарі використовують різні форми  масової, групової та індивідуальної роботи з  читачами  з розвитку дитячого читання як явища духовності,  моральності, культури. Однією із них є  конкурси дитячого читання. Під час  Всеукраїнського тижня дитячого читання  Заліщицька районна  бібліотека для дітей  провела ІІІ районний етап  обласного конкурсу дитячого читання «Книгоманія –2017»,  який цього року  проходив для учнів 6-7 класів  загальноосвітніх навчальних закладів.
 Бібліотекарі сіл Блищанка, Вигода, Городок, Дунів, Голігради, Ворвулинці, Товсте представили на конкурс 13  кращих читачів своїх книгозбірень. Завідуюча районною бібліотекою для дітей Топольницька О. І. привітала  переможців  конкурсу бібліотечного етапу,  оголосила умови проведення районного конкурсу та побажала успіхів у змаганнях.
 Юні читачі на огляд журі, яке очолила директор ЦБС  Тракало О. Й.,  представили щоденники читачів.  Розмова з читачами велася  у формі діалогу, що дозволяло спілкуватися на рівних. Діти  ділилися своїм досвідом сприйняття  літературного твору, а бібліотекарі мали можливість прослідкувати події, описані в книзі, розкрити здатність читачів до співпереживання,  розуміння  внутрішнього світу героя.  При спілкуванні  школярі  проявляли себе творчо в малюнках,  розповідях, піснях.
 Читацький щоденник – це  чудовий жанр дитячої творчості, який відображає стан дитячої душі.  Записи про прочитане  розширюють  кругозір і коло читання,  допомагають  оцінити прочитане, розвивають навички самостійного мислення.
 Із задоволенням  слухали і оцінювали  бібліотекарі юних читачів. Підвела підсумки конкурсу директор ЦБС, подякувавши дітям та бібліотекарям за активну участь у  популяризації читання, уміння висловлювати  свої думки про прочитане, переживання разом   з героями  та цікавими враженнями про прочитане. Ольга Йосипівна  подякувала працівникам районної бібліотеки для дітей за організацію  конкурсу та нагородила грамотами Божик Ілону, Рибцуник Богдану, Заборовську Діану (Блищанка), Буця Степана, Тустановського  Андрія (Товсте), Смук Тетяну, Курик Мар’яну (Дунів), Присяжнюк Галину, Когут Вікторію ( Вигода),  Олійнич Галину (Городок), Кузь Вікторію, Совсун Ілону(Ворвулинці), Яловіцьку Галину (Голігради) за активну участь  у третьому  районному етапі обласного  конкурсу «Книгоманія -2017», уміння читати та аналізувати прочитане, любов до книги, вічного творіння людства. Відрадно, що у селах району є багато допитливих юних шанувальників книги, які уважно слідкують  за книжковими новинками, спостережливих і творчих читачів, які так щиро ділилися  власними думками про прочитане ними, співпереживали  за долі літературних героїв із книг різної тематики відомих письменників та сучасних авторів.  Тому сподіваємось , що дитячі мрії читачів книгозбірень району про змістовні,  гарно ілюстровані сучасні  книги, за сприяння небайдужих і заможних людей, здійсняться, і наші шанувальники дитячої книги зростатимуть  розумними і всезнаючими.

Немає коментарів:

Дописати коментар