четвер, 4 жовтня 2018 р.

Шевченківські лауреати


Такою була тема Дня інформації, проведеного у центральній районній бібліотеці провідним бібліографом Світланою Пукіш для учнів Заліщицької гімназії.
Історія Шевченківської премії є частиною історії української культури та яскравим виявом всенародної любові до Шевченка. Освячена іменем великого Кобзаря, ця творча нагорода має незаперечний авторитет в Україні і в усьому світі.

Комітет з Національної премії України ім. Тараса Шевченка щороку, в результаті конкурсного відбору всебічного обговорення і таємного голосування, визнає твори, гідні високої премії. Президент України своїм Указом присуджує Національні премії тим, хто здолав усі сходинки до творчої вершини.
З іменами лауреатів та їхніми творами присутні ознайомились з книжкової виставки «Твори літератури – лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка». Перший розділ виставки «Бібліотека Шевченківського комітету» містив видання, які вийшли за державною програмою «Українська книга». На сьогодні це біля 100 назв, а розпочато випуск ще 2001 року. Відрізняються книги цієї серії художнім оформленням – всі видання відповідають чітким встановленим вимогам. Серія видається з метою популяризації і збереження кращих зразків української літератури. В другому розділі зібрано книги лауреатів Шевченківської премії, які користуються  популярністю серед читачів бібліотеки, про що часто свідчить зовнішній вигляд книги. «Уродженці Тернопільщини - лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка» – так називається третій розділ книжкової виставки. 12 лауреатів найпрестижнішої премії нашої держави є вихідцями з Тернопільського краю. Серед них і наш земляк – художник-різьбяр по дереву Шевчук Володимир Олексійович із с. Зелений Гай, Заліщицького району, котрий отримав цю премію 1982 року разом із колективом митців за художнє оформлення Івано-Франківського обласного драматичного театру.
         Ось прізвища цих людей:
Андріяшик Роман – письменник;
Гнатюк Іван – письменник;
Каменський Віктор – композитор;
Кульчицька Олена – художник-графік;
Кушніренко Андрій – композитор;
Лубківський Роман – письменник;
Марчук Іван – живописець;
Мотика Ярослав – художник;
Підлісний Зіновій – архітектор;
Сапеляк Степан – письменник;
Шевчук Володимир – художник-різьбяр;
Штонь Григорій – літературознавець.
         До уваги присутніх було запропоновано огляд довідкових та ювілейних видань Шевченківського комітету. Підготовлено та роздано інформаційні матеріали.

         З відео-презентацією «Шевченківські лауреати 2018 року» присутніх ознайомила бібліотекар Інтернет-центру Титор О. С.
Отже, Національна премія України імені Тараса Шевченка – найвища творча відзнака в незалежній Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар