четвер, 22 березня 2018 р.

Будівничий соборів наших душ


Олесь Гончар – феномен української культури. Він – явище того порядку, що й Сковорода, Шевченко, Франко, Довженко. Його твори потрібні в життєвій дорозі поряд із хлібом і сіллю, вони гартують нашу громадянську мужність, дають щиру радість і незрівнянне відчуття людяної мудрості, несуть безмір морально-етичних галактик.
         З нагоди відзначення 100-річчя від дня народження О. Гончара завідуюча районною бібліотекою для дітей Топольницька О. І. разом із бібліотекарем ЗОШ №2 м.Заліщики Верхолою Г.П. провели з учнями 10 класу захід у формі літературного портрету «Будівничий соборів наших душ».
         Ведучі повели присутніх у теплоносне імя письменника, якому притаманна найвища відповідальність перед епохою, народом, своїм словом.
         Діти дізнались про людину, яка народилася у 1918-му, коли Україна виборювала незалежність. Сиротою-підлітком звідавши жахливі муки й  видива голодомору 33-го року. Молоді студентські крила він підставив під мінометну чергу найбільшої світової війни, у 28 літ став живим класиком. А далі перетертий на жорнах заздрісних зубів і постійно конвойований  тоталітарною  системою, принижуваний, ранимий, але уважний для всього і всіх – він тільки відкривається у всій своїй повноті.
        


Присутні мали можливість ознайомитися із творами О. Гончара та книгами про його життя із книжкової виставки, огляд якої провели бібліотекарі.
         І сьогодні Олесь Гончар – найвеличніша особистість нашого часу. Через сотні літ він буде нашим сучасником, бо це з його уст новітня Україна підхопила слова про рідну мову, про суверенітет, незалежність України,  щастя народитися українцем.

Немає коментарів:

Дописати коментар