понеділок, 11 вересня 2017 р.

Академія у Заліщиках, присвячена 150-річчю Осипа Маковея







        Місто наше стало для Маковея рідним. Про його педагогічну і громадську діяльність у Заліщиках  читаємо в книзі  Василя Вериги  «Там, де Дністер  круто в’ється». У цій книзі  поміщено  багато спогадів , розповідей  про  Осипа Маковея.
         Учениця гімназія Юлія Смеречанська  зачитала  окремі сторінки   з цієї книги,  зі спогадами  семінаристів, колишніх  жителів Заліщик і нашого краю про Осипа Маковея, письменника  і педагога, директора Заліщицької семінарії.
         Михайло Сопилюк  – історик, дослідник, краєзнавець,  заступник директора Заліщицькго агроколеджу ім. Є. Храпливого, автор книг про Заліщики і  наш край у своєму виступі розповів про власні дослідження  і  описані ним приклади  з життя і праці Осипа Маковея  в нашому місті  у книгах «Заліщики: роки,  події, люди».


         Твори  О. Маковея: «Ми – гайдамаки», «Хрест», «Брати», «Де ж то господар подівся з хати», «Сон», «Брати», «В дорогу, в дорогу іду, моя доле» декламували юні читці:   Василь  Сопівник, Андрій Сендзюк, Юрій Візор, Андріана Ільків, Тетяна Пацарина,  Світлана Буряк, Юлія Смеричанська, яких підготували до виступів  вчителі  Любомир Кондуб і Наталія Пацарина.

         Осип Степанович Маковей – автор багатьох творів,  частина з яких  стала піснями в народі. Його вірші «Сон», «Ми – гайдамаки», «Там, за лісом», «Марш заліщицької молоді» покладені на музику  місцевими композиторами.

         Осип Маковей «Там, за лісом» – ця пісня  прозвучала на академії у виконанні тріо  в складі: Олена Сорока, Дарія Савків, Ганна Навізівська, а «Марш заліщицької молоді» виконали учні  Заліщицької ЗОШ І-Ш ступенів імені О. Маковея,  гуртківці районного  будинку дитячої та юнацької творчості,  керівник  Олександра Іліщук.

         Учасником академії був у той день  Микола Горбаль – письменник, правозахисник,  громадський діяч, член Міжнародного літературного об’єднання  ПЕН клубу, лауреат премії  імені Василя Стуса, який  у своєму виступі  говорив  про величну постать Маковея, письменника і борця за мирну,багату і щасливу Україну, а також він щиро дякував  організаторам літературного дійства у бібліотеці.
         Уродженець Товстого  Володимир Барна –  поет, журналіст, публіцист, літературознавець і перекладач,  член національних спілок  письменників і журналістів України,  дипломант  обласної премії  імені Володимира Вихруща також прибув  до Заліщик, щоби  вшанувати  своїми словами  і виступом  пам'ять  українського письменника Осипа Маковея. Він  висловив думку  про потребу  проведення  у вересні і жовтні цього року  в навчальних закладах, установах і підприємствах міста та району  заходів  літературного фестивалю «Дністрове перевесло»,  присвячених  Осипу Маковею.
         Зі словами вдячності  організаторам і учасникам академії, присвяченої 150-річчю від дня народження Осипа Маковею  виступили  Роман Краснюк,  перший заступник голови РДА та міський голова Заліщик  Алла Квач.
         Завершилась урочиста академія  спільним  виконанням  Державного Гімну України.
         Учасники ювілейного заходу  побували на міському кладовищі,  де вклонились і поклали вінок  та букети з  живих осінніх квітів на могилу Осипа Маковея у Заліщиках.
                        

Немає коментарів:

Дописати коментар