вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Сучасна література для дітей




        Книжковий фонд районної бібліотеки для дітей  поповнився новими  виданнями сучасних дитячих авторів. Про  новинки  мали можливість  дізнатися учні 7 класу з освітньої школи №2 під час  огляду літератури «Дивосвіт сучасної дитячої прози», який провела бібліотекар Заянчковська Г. І.
         Гідне місце  в цій літературі займає  історичний жанр з  пригодницько-фантастичними, детективними елементами, що  робить  цей жанр ще  привабливішим. Бібліотекар розповіла учням про  історичну  трилогію Володимира Рутківського «Джури козака Швайки»,  «Джури –характерники», «Джури та підводний човен», роман  «Сині води», які охоплюють  значний період історії України – від часів Київської Русі до  козаччини.  Головними героями є  не історичні  постаті, а підлітки, які  опиняються у   центрі  бурхливих подій і разом із  читачами вчаться  найголовнішому:  приходити друзям на допомогу у важку хвилину, творити добро, любити і захищати рідну землю.
          Думка  Володимира Рутківського про  унікальність нашої історії дуже близька  ужгородському   письменнику Олександру Гаврошу, книги якого вийшли у серії  «Українська сила». Головний герой  книжки «Неймовірні  пригоди Івана Сили» спортсмен Іван  Фріцак та  розбійник Пинтя захоплюють читачів  своїми  пригодами, яскравими характерами, щедрим гумором і стверджують  в них думку про українців, як про націю по-справжньому сильних людей.
        Серед  сучасної літератури для дітей є книги про їхніх ровесників, де  героями є звичайні хлопці і дівчата. Такими є трилогія Марини Павленко «Русалонька із 7-В». Це шкільна повість про  звичайне життя дівчинки Софійки та її родини,  перше її кохання до красеня і хулігана Вадима, поїздка до літнього табору та інше. Захоплює книга не тільки карколомними сюжетами, але й тим стилем, що тонко  відбиває мрії та  сподівання наших читачів.
          Одна із проблем нашого сьогодення – безпритульні діти. Кому вони  потрібні, хто їх  порятує,  взагалі якими вони є, ті, що в свої дитячі роки опинилися, так би мовити, на самому дні життя. Про них  розповідає «Повістинка про Потворка»,  «Злочинці з паралельного світу» Галини Малик.
          До добрих друзів дитинства  треба віднести і героїв Лесі Воронини, що здобули любов читачів і з книг «Суперагент ООО», «Таємниці Пурпурової планети». Авторка впевнена, що дітей не потрібно розважати, ані виховувати, їх треба любити.
        Звідси випливає головний висновок – читай добрі книжки, не давайте красти свою душу, долучайтесь до книжкових скарбниць.

Немає коментарів:

Дописати коментар