четвер, 30 січня 2020 р.

У вінок пам’яті Героям Крут


                           І згадую чомусь я мимоволі
                   Великих лицарів своїх.
                                 Лежать вони покинутими в полі
                   І без хрестів могили їх.
                                                   О. Олесь
         29 січня – День пам’яті героїв Крут. 102 роки тому, 29 січня 1918 року, відбувався під Крутами. Українська молодь – курсанти юнацької школи, студенти і гімназисти – стали на захист рідного краю від московських більшовицьких загарбників. Вони йшли за покликом серця, який вів уперед мужніх, безстрашних.
    З цієї нагоди бібліотекар дитячої книгозбірні Заянчковська Г. І. та вчитель історії ЗОШ №2 Мосович С. Я. провели для старшокласників годину скорботи «У вінок пам’яті героям Крут».

         Про перебіг бою на залізничній станції, поблизу селища Крути розповіла Світлана Ярославівна. Учні з цікавістю слухали про мужність і відвагу їхніх ровесників, які супроти чужої навали в стужу і сніг боролись за свою Батьківщину і помирали під спів «Ще не вмерла Україна».
         Розповідь учителя доповнювали старшокласники. Вони згадували з уроків історії про бій, який став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність, символом нескореного духу нашої нації.
         Учитель, бібліотекар та учні прослідковували паралелі літ подіями 1918 року та війною 2014.
         Галина Іванівна провела огляд літератури «Вони загинули за Україну», під час якого ознайомила присутніх із друкованими виданнями, які є у фонді бібліотеки, що відтворюють історичні події 29 січня 1918 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар