четвер, 2 травня 2019 р.

Запалимо Чорнобилю свічу


Чорнобильська трагедія залишається на багато століть в історії людства як чорна ніч. Колосальні її наслідки як у матеріальному вимірі, так і в тому, скільки вже пішло з життя ліквідаторів і людей, котрі не мали до неї ніякого відношення, але яких вона так чи інакше зачепила своїм чорним крилом смерті.
Усі жахіття і проблеми Чорнобиля знайшли відгук у серцях і творах українських письменників.
Подією у літературі стала поема Бориса Олійника «Сім», яка присвячена пам’яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю.
Всеукраїнській біді присвячена поема І. Драча «Чорнобильська мадонна», де в образі солдатської матері і в образах хрещатицької мадонни молодої божевільної жінки, селянської мадонни звучить вимога відповідальності перед совістю, перед людством за погублений світ.
У повісті «Чорнобиль» Юрій Щербак зібрав багатий фактичний матеріал зі слів учасників ліквідації аварії. Цей твір вражає своєю правдивістю.
В основу сюжетної лінії твору В. Яворівського «Марія з полином у кінці століття» покладено історію сім’ї  Мировичів. Однак автор спостерігає вплив катастрофи не лише на одну сімю, а простежує цей вплив на життя всього навколишнього селянства.
Трагедію Чорнобиля, після якої Україна стала скорботною чорнобильською матір’ю для нашого народу, описує Євген Гуцало у книзі «Діти Чорнобиля». Це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв після катастрофи.
Література про Чорнобильську трагедію дозволяє осмислити катастрофу, розкрити правду про події, перейнятися людським болем, людськими стражданнями; змушують замислитися над уроками минулого й сьогодення людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар