середу, 12 грудня 2018 р.

Посміхнись світові і він посміхнеться тобі


Що значить бути толерантними?
Це бути ввічливим до всіх,
Щоб слово добре міг сказати
Чи посміхнутись людям міг.
    Приємно жити із „будь ласка",
 «пробачте» - гнів ваш загасить,
Із «добрий день» - здоров'я, ласки
З проханням можна попросить.
     Буть толерантним дуже просто,
Лиш тільки знай, що говорить,
Бо толерантному лиш можна
Людей і  цілий світ  любить.
 Поняття «толерантність» вперше почало вживатися в XVІІІ столітті. У своєму «Трактаті про віротерпимість» відомий французький філософ Вольтер писав: «Шаленством є переконання, що всі люди мають однакові думки про певні предмети»
Розуміння толерантності не однакове в різних культурах, адже залежить від історичного досвіду народу. Іспанською – це здатність визнавати відмінність від власних ідей і думок. Французькою – це стосунки, за яких допускається, що інші можуть думати і діяти інакше, ніж ти сам. Англійською – готовність бути терпимим, поблажливим.  Китайською – дозволяти, приймати. Арабською – поблажливість, милосердя, жаль, терпіння….
Але, на жаль, жодне суспільство, про що переконливо свідчить історія й ті події, які відбуваються зараз у світі, не може поки що пишатися тим, що воно толерантне. 
На початку ХХІ століття доводиться визнавати, що прогрес, досягнутий людством у різних сферах, не призвів до порозуміння між людьми.
Колись Бернард Шоу сказав: «Тепер, коли ми навчилися літати по небу, як птахи, плавати під водою, як риби, нам бракує тільки одного: навчитися жити на землі, як люди».
Звичайно, ми не зможемо відразу зробити толерантною ні свою поведінку, ні поведінку інших людей, і не треба картати себе за це. Однак важливий навіть  малесенький крок у цьому напрямку.

"Нехай кожен з нас, кожен клас, наша гімназія, бібліотека ,наше місто чи село, ненька  Україна завжди будуть островами толерантності для всіх жителів великої планети Земля",  - цими словами завершили свій виступ на святковій лінійці з нагоди Дня толерантності учні 6-А та 3-Б класів під керівництвом класних керівників Костинюк О.М., Пацарини Н.М. , психолога Гарвасюк І.І. та
Бібліотекарів районної бібліотеки для дітей. У дитячій книгозбірні працівники відкрили тематичну полицю «Посміхнися світові і він посміхнеться тобі», біля якої проводили бесіди та подорожі по книгах , в яких розкрито кроки толерантності  героїв.
Останнім акордом  став флеш-моб "Сонце нас єднає".


Немає коментарів:

Дописати коментар