вівторок, 28 квітня 2015 р.

«Кобзар» – святе письмо українців



      З  поміж  безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що  ввібрали в себе  науку  віків і мають для народу значення заповітне. До таких належить «Кобзар»,  книга, яку народ український  поставив на перше місце серед  успадкованих з минулого національних духовних скарбів.
         З нагоди 175-річчя від дня  виходу  друком першого видання «Кобзаря» в районній  бібліотеці  для дітей відкрито виставку одного твору  «Перша  свічка генія» Читачі мають  можливість дізнатись про дивовижну долю цієї книги, котра за життя  поета видавалась тричі,  і кожного разу   містила більшу  кількість творів. Почав писати її Т.Шевченко ще  кріпаком у 1837 році, а першу збірку «Кобзаря», що  назавжди увійшла в історію літератури, видав у 1870 році в Санкт-Петербурзі за  сприяння Євгена Гребінки.
       Користувачі бібліотеки мають можливість переглянути різні видання «Кобзаря» який  відкрив  немов новий світ поезії,  вибухнув мов джерело чистої  холодної води…
         Сьогодні «Кобзар» Тараса Шевченка – один  із символів  України. Який оберігає, вчить, дає розум  і вселяє оптимізм. А  ще …. Стоїть на сторожі совісті української нації.

Поет помер – «Кобзар» живе !
«Кобзар» наш  житиме повіки,
І він зведе на правий шлях
Всі  українські ріки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар