пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Нумо всі на вечорниці




    Щасливі ми, що народилися і живемо в Україні. Тут жили наші батьки, діди і прадіди, тут корінь українського народу. Сьогодні ми повинні знати і думати про свої корені, про те, без чого не мислиться кожен народ: звичаї, традиції, рідну мову, мамину пісню, бабусину казку.
    Учні 6-А класу Заліщицької державної гімназії повернули присутніх до традицій українського народу – андріївських вечорниць. Ведучі розповіли про свято Андрія, яке вважається парубоцьким святом, парубочо-дівочі гуляння та звичаї, обряди, повір’я, ворожіння, кусання калити.

   Глядачів та учасників дійства запросили у звичайну селянську хату, щоб довідатись, як проходило це свято. Господиня радо зустрічає гостей і запрошує на вечорниці, на вареники і паляниці.
   Дівчата із 6-А класу продемонстрували різні ворожіння, місили і пекли калиту, ліпили вареники, танцювали і співали. На вечорниці завітали хлопці, яких пригощали варениками із сюрпризами та запропонували парубкам калиту «кусати».
   На кінець дійства дівчата та хлопці пригощали присутніх смачними пампушками.
   Вечорниці було підготовлено і проведено завідуючою районної бібліотеки для дітей  Топольницькою О.І. та класним керівником Грушко Н.А.
   Готуючись до дійства учні мали можливість більше дізнатись про свято Андрія та його святкування із викладки літератури, яка була відкрита у районній книгозбірні.

Немає коментарів:

Дописати коментар