четвер, 16 березня 2017 р.

Дитячі долі в творчості Шевченка



  Цій темі  присвятили літературно-мистецьку годину  учитель української мови й літератури Папарина Н. М.  та бібліотекар районної бібліотеки для дітей  Топольницька О. І. , яку провели у 1-Б класі  Заліщицької державної гімназії.
  Наталя Михайлівна   повернула дітей до  сторінок життя  Тараса Григоровича. Свою розповідь доповнювала відеопрезентацією. Досвід особистого життя привів  Кобзаря  до  усвідомлення проблеми освіти  і виховання дітей  у вільній  і творчій праці.  Тему сирітства  і недолі  дітей-кріпаків порушує поет у багатьох своїх  творах.  П’ятикласники  читали вірші,  в яких  висвітлено цю тему: «Мені тринадцятий минало» – вірш- спогад про далеке і гірке дитинство,  важке сирітство, «На Великдень на соломі», де змальовано  побутову сценку з життя сільських дітей, «Ой умер старий батько»,  про фатальність долі  дівчини-сироти,  «Нудно мені, тяжко – що маю робити»,   образ сироти  без роду, сироти на чужині, що страждає від  соціальної нерівності. Тугу за рідним краєм  гімназисти висловили словами  із  «Думки», «Тече вода в синє море», «Думи мої, думи мої»,  яка переплилася із сирітством.
 Тема дитинства  у Тараса Григоровича знайшла своє  відображення в образотворчому мистецтві.  Діти мали можливість  переглянути  живописні роботи «Хлопчик з собакою в лісі», «Селянська сім’я», «Сирітка –  хлопчик під тином», «Хлопчик – жебрак», «Діти Рєпніних»  та інші. Бібліотекар  провела огляд літератури «Дитячі  долі в творчості Шевченка».
 Підсумовуючи,  вчитель та бібліотекар сказали: простолюдин, що  став Академіком у живописі,  Кобзарем у поезії та прозі та Пророком  у своїй і нашій Вітчизні, хоч і прожив коротке життя, та запалив зірку, що освітлює  і буде освітлювати шлях нащадкам.

Немає коментарів:

Дописати коментар